عباس شفیعی - بهترین وکیل در مشهد - محیا حق توس - حق ملاقات نوه در قانون

حق ملاقات نوه در قانون

یکی از مسائلی که بعد از جدایی والدین مطرح می شود، حضانت است. زمانی که حضانت به یکی از پدر و مادر داده می شود، برای طرف دیگر حق ملاقات با طفل ایجاد می گردد. اما اینگونه نیست که تنها پدر و مادر حق ملاقات داشته باشند. حق ملاقات طفل برای پدربزرگ و مادربزرگ هم می تواند باشد. از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر با عباس شفیعی وکیل پایه یک دادگستری تحت عنوان حق ملاقات نوه در قانون بعد از جدایی والدین همراه شوید.

حضانت چیست؟

مفهوم حضانت که عرفا در جامعه ما رواج دارد، به معنای نگهداری و سرپرستی از طفل توسط پدر و مادر است. این مفهوم به لحاظ عرفی، در جامعه ما تحت عنوان حق حضانت شناخته می شود. اما در قانون مدنی برای این امر ترتیب دیگری در نظر گرفته شده است. به این صورت که حضانت فرزند، حق و تکلیفی است که قانونگذار بر عهده والدین قرار داده است. حق یا تکلیف بودن حضانت هرکدام نتایجی به بار می آورد که عملا حضانت کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد.

شرایط نگهداری فرزند پس از طلاق عبارتند از:

  • توانایی عملی
  • شایستگی اخلاقی
  • عقل
  • اسلام
  • عدم ازدواج مادر با شخص دیگر

عباس شفیعی وکیل حضانت در مشهد

علاوه براین، چنان چه زندگی با یکی از والدین، فرزند را در خطر جسمی یا روحی قرار دهد، به عنوان مثال یکی از والدین دچار بیماری خطرناک و واگیرداری هستند، نمی توانند از کودک خود نگهداری کنند. در صورتی که مادر مجدد ازدواج نمایند، چنان چه پدر فوت کرده است حق حضانت فرند پس از طلاق از مادر سلب نمی شود و کودک همچنان تحت نگهداری مادر باقی می ماند.

نکته: تا زمانی که پدر  و مادر با یکدیگر زندگی می کنند، حضانت طفل بر عهده ی هر دو آنها است. اما زمانی که پدر و مادر از هم جدا می شوند، باید در مورد حضانت طفل تصمیم گیری شود.

در ادامه بخوانید: حق ملاقات نوه در قانون

زمانی که حضانت بر عهده ی یکی از پدر یا مادر قرار می گیرد، طرف دیگر حق دارد با فرزند خود دیدار داشته باشد. در خصوص شرایط این دیدارها، ممکن است طرفین با یکدیگر توافق کنند یا به دلیل عدم توافق مسئله ی خود را از طریق دادگاه حل نمایند. اما بهتر است این را هم بدانید که حضانت و ملاقات دو موضوع جداگانه است. شخصی که حضانت دارد، حق ملاقات برای دیگران باقی می ماند.

همچنین باید بدانید حق ملاقات با کودک، تنها مختص پدر یا مادر نیست. بلکه خویشاوندان او، خواهر و برادر، پدر بزرگ و مادربزرگ هم می توانند خواهان ملاقات با طفل باشند.  

اما چنانچه کسی که حضانت طفل را بر عهده دارد، مانع از ملاقات طفل با خویشان شود، این افراد می توانند از طریق دادگاه تقاضای ملاقات با طفل را مطرح نمایند. دادگاه به خواسته ی آنان رسیدگی کرده و با در نظر گرفتن مصلحت کودک در خصوص این ملاقات ها و نحوه ی آن تصمیم گیری می کند.

عباس شفیعی - بهترین وکیل در مشهد - محیا حق توس - حق ملاقات نوه در قانون

عباس شفیعی بهترین وکیل حضانت در مشهد

نحوه تقاضای ملاقات با نوه 

در خصوص نحوه ی ملاقات با طفل، ممکن است مسئله ای وجود نداشته باشد و طرفین در صلح و صفا حقوق یکدیگر را رعایت کنند. اما اگر این چنین نباشد و بین طرفین اختلاف به وجود آید، در صورت اقدام قانونی از سوی صاحبان حق به نحوه نام برده در ادامه، دادگاه به مسئله ورود خواهد کرد.

  • برای تقاضای ملاقات نوه، پدربزرگ یا مادر بزرگ باید دادخواستی به خواسته ی ملاقات با طفل تنظیم نماید.
  • در این دعوا باید کسی که حضانت را بر عهده دارد خوانده قرار گیرد.
  • رسیدگی به این دعا در صلاحیت دادگاه خانواده محل اقامت طفل است. 

نکته: به یاد داشته باشید که برای طرح دعوا باید در سامانه ثنا ثبت نام نمایید و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست تان را ثبت نمایید.

نمونه دادخواست ملاقات نوه

خواهان: ……..

خوانده: ………

خواسته: تعیین وقت ملاقات نوه پسری / دختری

دلایل و منضمات: …….

ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

احتراماً به استحضار می‌رساند:

فرزندم به نام ………… مطابق گواهی فوت در مورخه …… فوت نمود. حال از آن تاریخ به بعد همسر فرزند فوت شده ام اجازه ملاقات با فرزندانش را نمی دهد. فلذا مطابق ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده از دادگاه محترم تقاضای تعیین وقت برای ملاقات نوه ام مورد استدعاست.

نام و نام خانوادگی / امضا و تاریخ

دادخواست ملاقات فرزند | بنیاد وکلا

وکیل خوب در مشهد

نتیجه گیری

در این مطلب ( حق ملاقات نوه در قانون ) به بررسی حق ملاقات پدربزرگ و مادربزرگ با نوه در صورت طلاق والدین کودک پرداختیم. اینکه پس از جدایی والدین از یکدیگر، حتی اگر طفل با مادر خود زندگی کند، مادر حق ندارد مانع دیدار پدربزرگ و مادربزرگ پدری با فرزند خود باشد و حق آنان را در این خصوص نادیده بگیرد. حتی اگر پدر طفل فوت کرده باشد، حق ملاقات برای پدربزرگ و مادربزرگ محفوظ است. همچنین حق ملاقات با نوه برای پدربزرگ و مادربزرگ مادری نیز برقرار است و آن دو می توانند چه در صورت وقوع طلاق یا فوت دخترشان، با کودک ملاقات داشته باشند. اما بهتر است این موضوع را هم مدنظر داشته باشید که حضور وکیلی خبره در این زمینه می تواند جلوی برخی مشکلات احتمالی را بگیرد.

مرکز حقوقی محیا حق توس این افتخار را دارد که در کلیه دعاوی، امور شما را به‌ عهده گیرد.

9 دیدگاه دربارهٔ «حق ملاقات نوه در قانون»

  1. با سلام
    همسر شوهر بنده فوت شده و طفلش که یکسال دارد الان در کنار بنده که مادر دومش هستم زندگی میکند و پدربزرگ و مادربزرگ شکایت کردند و خواهان ملاقات نوه شان شده اند
    الان این بچه از من جدا نمیشه و بی خبر از هر مسئله ای هست آیا قانون راه حلی در نظر گرفته برای این قبیل مشکل

    1. سلام من دامادم فوت کرده نوه ام با مادرش ومن زندگی می‌کنه مادر پدر همیشه به دیدن بچه نیومد ولی باروح وروان بچه بازی میکرد گفته بود به بچه پدرتون مادر بزرگت کشته یعنی مادر مادرش بچه یکسال شب ادراری گرفت پدرش تو کروناها فوت کرد مشاور گفت راهش ندین الان باید چکار کنیم

      1. دکتر عباس شفیعی (دانش پژوه دکترای تخصصی حقوق و وکیل پایه یک دادگستری در مشهد)

        با عرض تسلیت به شما و خانواده‌تان بابت از دست دادن عزیزتان. شرایطی که شما توصیف می‌کنید بسیار حساس و پیچیده است و نیازمند توجه ویژه است. بنابراین با یک وکیل مشورت کنید تا بدانید از نظر قانونی برای حمایت از کودک خود چه اقداماتی می‌توانید انجام دهید. ۲۰۰۲ ۲۰۳ ۰۹۱۵

    2. با سلام جناب آقای شفیعی عزیز سوالی دارم
      عروس من در خواست طلاق داده ومهریه اش هم به اجرا گذاشته وفرزندان من اعسار است وقدرت پرداخت مهریه ندارد وکلیه حساب های او هم دادگاه مسدود کرده حتی حساب یارانه حال سوال عروس ما نمی‌گذارد که ما نوه خود را ملاقات کنیم باید چکار کنم سوال دوم آیا پدر بزرگ می‌تواند در دادگاه بعنوان وکیل پسرش در رابطه با نحوه ملاقات نوه می‌تواند در دادگاه حضور یابد قبلا از راهنمایی شما کمال تشکر وقدر دانی مینمایم

        1. دکتر عباس شفیعی (دانش پژوه دکترای تخصصی حقوق و وکیل پایه یک دادگستری در مشهد)

          جدایی و اختلافات خانوادگی همواره همراه با چالش‌های حقوقی و عاطفی است. حتما با یک وکیل پایه یک دادگستری به صورت حضوری و یا تلفنی مشورت کنید تا از حقوق خود به طور کامل آگاه شوید و بتوانید بهترین تصمیم را اتخاذ کنید. ۲۰۰۲ ۲۰۳ ۰۹۱۵

    3. سلام وقت بخیر من مادری ۳۲ساله هستم با دو فرزند ک دخترم ۱۳ سال دارد و پسرم ۶ سال و این دوسال است ک از همسرم طلاق گرفتم و قبل از طلاق گرفتن حق طلاق و حضانت بچهامو از همسرم گرفتم ودر دادگاه حضانت پسرم تا ۱۵ سالگی و دخترم چون حضانت خارجه خودش باید تصمیم بگیره دخترم به هیچ وج نمیخواد با خانواده باباش در ارطباط باشه چون مدتی دخترم پیششون زندگی کرده به اجبار و زور کتک مجبورش کردن ک بره واسه عموو پدرش مواد فراهم کنه و مجبورش کردن ک بره واسشون کارکنه و توخیابان مواد بین مردم توضیح کنه الان راضی به ملاقات با پدرو بابستگان پدرشو نداره همسرم به مواد مخدر از جمله هروئین شیشه معتادن و …. دچار بودالان کارتن خواب است ومن دوساله ک جدا شدم و بچهامم پیش خودم زندگی می‌کنند.اما الان مادربزرگ بچها از طریق بهزیستی اقدام به ملاقات با بچهایم را دارد چون ک عموی بچهام مجرد است واونم معتاد است و ی نوه پسری ک اونم ۱۷ سال داره و پدرش ۶ سال در زندان است و مادرش طلاق گرفته و کار اون بچه ۱۷ ساله توضیح مواداست و پیش اونا زندگی میکنه وتنها درآمد این خانواده فروختن مواد و پخش کردن مواد است ومن به خاطر اینکه بچهام زندگیشون مثل اون نشه نمیتونم ملاقات مادربزرگ بچهامو قبول کنم چون میدونم روحیه بچهام خراب میشه باید چکار کنم که کلان سلب ملاقاتشون کنم لطفا کمک کنید

      1. دکتر عباس شفیعی (دانش پژوه دکترای تخصصی حقوق و وکیل پایه یک دادگستری در مشهد)

        درک وضعیت و نگرانی شما کاملاً طبیعی است. شما به عنوان مادر، مسئولیت حفاظت از فرزندان خود را دارید و حق دارید که از آنها در برابر هرگونه آسیب، به خصوص آسیب‌های روحی و روانی، محافظت کنید. اما مشورت با یک وکیل متخصص در امور خانواده بسیار ضروری است. وکیل می‌تواند با توجه به مدارک و شواهد موجود، راهکارهای حقوقی مناسب را برای شما ارائه دهد. ۲۰۰۲ ۲۰۳ ۰۹۱۵

    4. This article offers a fascinating perspective on the subject. The depth of research and clarity in presentation make it a valuable read for anyone interested in this topic. It’s refreshing to see such well-articulated insights that not only inform but also provoke thoughtful discussion. I particularly appreciated the way the author connected various aspects to provide a comprehensive understanding. It’s clear that a lot of effort went into compiling this piece, and it certainly pays off. Looking forward to reading more from this author and hearing other readers’ thoughts. Keep up the excellent work!

      1. دکتر عباس شفیعی (دانش پژوه دکترای تخصصی حقوق و وکیل پایه یک دادگستری در مشهد)

        hank you very much for your kind words. Your feedback is invaluable to me.

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
    نیاز به مشاوره دارید
    سلام! برای صحبت در واتساپ لطفا برروی نام وکیل کلیک نمائید.
    ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم
    اسکرول به بالا مشاوره تلفنی : 2002 203 0915