عباس شفیعی وکیل پایه یک دادگستری در مورد وصیت نامه اینچنین می گوید که قواعد، اصول کلی و خاص خود را داشته و در صورت رعایت نکردن این موارد، باعث ایجاد اختلاف و دعوا بین وراث را فراهم می کند. همچنین امکان دارد باعث بطلان یا ابطال وصیت نامه شود. پس این وکیل خبره در زمینه وصیتنامه و موضوعات مرتبط با آن در این مقاله توضیحات تکمیلی را بیان می دارد. از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه نیز همراهمان باشید.
وصیت چیست؟
همه ی اشخاص در طول زندگی خود در اموال و دارایی های خود تصرفاتی انجام می دهند که این اختیار با مرگ سلب می شود. به همین دلیل در عالم حقوق عملی پیشبینی شده که به موجب آن یک فرد بتواند امور مالی و غیرمالی خود را برای بعد از فوتش سازماندهی کند. به این عمل وصیت می گویند که سه عنصر دارد و به شرح زیر است:
- موصی یا وصیت کننده: کسی گفته می شود که اقدام به تنظیم وصیت نامه نسبت به اموال خود می کند و لازم است که سه شرط لازم برای هر عملوصیتو حقوقی یعنی بلوغ، رشد و اهلیت را داشته باشد. همچنین موصی نباید در زمان ورشکستگی و یا در حال مستی یا بیهوشی وصیت نامه تنظیم کند. زیرا فاقد اعتبار است.
- موصی له یا کسی که به نفع او وصیت شده: موصی له به فردی گفته می شود که موصی وصیتنامه را به نفع او تنظیم کرده و در واقع یکی از ذی نفعان به شمار می رود. موصی له باید دو شرط موجود بودن در زمان تنظیم وصیت و اهلیت تملک را داشته باشد تا وصیت به نفع او صحیح باشد.
- موصی به یا مالی که مورد وصیت قرار گرفته: موصی به می تواند عین باشد، مانند ملک یا اتومبیل و یا منفعت یا حق باشد.
عباس شفیعی وکیل وصیت نامه در مشهد
انواع وصیت نامه
وصیت نامه به دو نوع کلی تقسیم می شود:
وصیت تملیکی: اگر شخصی فرد دیگری را ماک عین مال خود یا منفعت آن را به طور رایگان برای زمان پس از مرگ خودش تعیین کند، وصیت تملیکی انجام داده است. پس تملیک به معنای مالی را به فرد دیگری دادن و او را مالک مال قرار دادن می باشد.
وصیت عهدی: وصیت عهدی نوعی ماموریت دادن است. در وصیت عهدی فردی شخص یا اشخاصی را برای انجام کار یا تصرفات دیگری مامور می کند. البته باید یادآور شد که در این نوع وصیت شخص می تواند تا زمانی که وصیت کننده زنده است به او اطلاع دهد که وصیتش را نمی پذیرد. اما در صورتی که وصی نداند کسی او را مامور به انجام کاری کرده و پس از مرگ وصیت کننده از این قضیه آگاه شود، نمی تواند از انجام وصیت امتناع کند.
بهترین روش نوشتن وصیت نامه
ممکن است افراد برای انجام وصیت خود روش های مختلفی را به کار گیرند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
وصیت خود نوشته ( دستی )
وصیت نامه دستی یا عادی به وصیتی گفته می شود که وصیت کننده وصیت نامه را به دستخط و امضاء خود تنظیم کند. این وصیت نامه بایستی دارای تاریخ روز و ماه و سال باشد. در غیر اینصورت اعتبارلازمه را ندارد، مگر سایر وراث ،به صحت آن، اقرار کنند.
وصیت سری
در این نوع وصیتنامه وصیت کننده وصیت خود را مهر و موم و امضا شده در مکانی که وزارت دادگستری مشخص نموده و یا اداره ثبت اسناد محل سکونتش به امانت می گذارد. که تلفیقی با وصیت نامه عادی و رسمی به حساب آورده شده و دارای اعتبار لازم نیز می باشد. زیرا با وجود اینکه نزد مامورین رسمی تنظیم نشده، اما به ترتیبی که برای امانت اسناد در قانون ثبت اسناد مقرر گردیده در اداره ثبت به امانت گذاشته شده است.
عباس شفیعی وکیل وصیت نامه در مشهد
وصیت رسمی
وصیت نامه توسط وصیت کننده در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم گردیده و از همه لحاظ نسبت به وصیت نامه خود نوشته برتری دارد. همچنین دیگر وصیت کننده نگرانی درمورد از بین رفتن آن تحت هر عاملی را نخواهد داشت. و به علاوه آنکه دیگر موصی له (فردی که به او وصیت میشود ) نیاز به اثبات صلاحیت آن در دادگاه ندارد.
وصیت شفاهی
گاهی موارد مانند شرایط جنگ، زلزله و … که امکان نوشتن وصیت نامه وجود ندارد شخص می تواند در حضور دو شاهد به بیان وصیت خود بپردازد. سپس یکی از دو شاهد حاضر باید مفاد وصیتنامه را با ذکر دقیق تاریخ ( روز، ماه و سال ) به حضور وراث برساند. اما ناگفته نماند که در صورت طبیعی شدن شرایط و در قید حیات بودن وصیت کننده بایستی خود به تنظیم وصیت و مراحل قانونی آن را طی کند.
نکته: وصیت کننده تا زمانی که زنده است می تواند از وصیت خود برگردد.
تنفیذ وصیت نامه
با توجه به موراد ذکر شده ی بالا در قانون هر فردی مالک اموال خود بوده. و همه گونه تصرفی در آن ها می تواند انجام دهند. حتی می تواند برای اموال خود بعد از مرگش تعیین تکلیف کند و آن اموال را به دیگران انتقال دهند. اما در برخی موراد تنفیذ وصیت نامه بایستی صورت گیرد که وصیتنامه به صورت دستی و یا عادی تنظیم گردیده و ورثه آن وصیت نامه را قبول نداشته باشند. بنابراین در این صورت باید دادخواست حقوقی مبنی بر تنفید وصیت نامه عادی به دادگاه تقدیم گردد.
برای اطلاع از نحوه و شرایط ابطال وصیت نامه مقاله مربوطه را با عنوان ابطال وصیت نامه مطالعه نمایید.
نمونه دادخواست ابطال وصیت نامه
خواهان: ……..
خوانده: ………
خواسته: تقاضای ابطال وصیت نامه
دلایل و منضمات: ……
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی
احتراماً به استحضار میرساند:
آقای / خانم………….. که مطابق گواهی فوت در مورخه …….. فوت نمودند در کمال صحت و سلامت به موجب پیوست، وصیت نامه عادی را به نفع اینجانب تنظیم نموده و اینجانب نیز وصیت مذکور را بعد از فوت قبول کردم با توجه به اینکه به موجب گواهی انحصار وراثت، همگی وراث منحصر متوفی می باشند اما از پذیرش وصیت نامه و عمل به آن امتناع می نمایند، لذا تقاضای صدور حکم به تنفیذ وصیت نامه عادی داریم.
نام و نام خانوادگی / امضا و تاریخ
عباس شفیعی بهترین وکیل ابطال وصیت نامه در مشهد
نتیجه گیری
با توجه به اینکه مرگ حق انکار نشدنی و پیشامد حتمی است، بسیاری از افراد برای اعمال عبادی و اموال مادی تعیین تکلیف می کنند. یا برای آنکه تکلیف اموال خود را پس از مرگ مشخص کنند اقدام به نوشتن وصیت نامه می کنند. حال باتوجه به اینکه نوشتن وصیتنامه دارای شرایط و ضوابط مخصوص به خود بوده. و نداشتن اطلاعات کافی از آنها می تواند دچار مشکلات متعددی گردد، بهتر است که پیش از تنظیم وصیت نامه. با یک وکیل خوب در مشهد مشورت کرده و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.
مرکز حقوقی محیا حق توس این افتخار را دارد که در کلیه دعاوی، امور شما را به عهده گیرد.