محیا حق توس - انواع وکالت نامه

انواع وکالت نامه

آیین دادرسی دارای مسائلی دقیق و البته دشوار است که تسلط بر آنها برای افراد عام به راحتی امکان پذیر نیست. اما با دادن وکالت به وکیلی مجرب باعث می شوید روال انجام کارها با سرعت و کیفیت بهتری انجام شود. زیرا وکلا افرادی هستند که قانون را به خوبی توسط دروس حقوقی خوانده و می دانند. همچنین روش و اصول دفاع در محاکم را آموخته اند و در این مرحله هستند که می توانند از حقوق دیگران در دادگاه دفاع کنند. حال قبل از ذکر انواع وکالت نامه لازم است تا با تعریف وکالتنامه آشنا شویم. در ادامه لطفا همراه ما باشید.

وکالت نامه چیست؟

در واقع وکالت نامه عقدی است که طبق آن فردی، طرف دیگر را برای انجام امری خاص و یا طبق توافقات طرفین نماینده خود می نماید. بنابراین وکالت می تواند به‌طور کامل و برای تمام امور موکل یا وابسته به امر یا امور خاصی باشد.

وکالت نامه

بر اساس قانون، وکالت ها از لحاظ های مختلف به انواع گوناگونی تقسیم می‌شوند و هر یک از این وکالت‌ها به موضوع خاص می‌پردازند و افراد بر اساس نیاز خود می‌توانند از این وکلا در جلسات دادگاه استفاده کند. در ادامه به توضیح بیشتر می پردازیم:

وکالت نامه از نظر نوع مراجعه به وکیل

وکالت تعیینی: به وکالتی اطلاق می‌شود که هر یک از اصحاب دعوا برای دفاع و اقامه‌ی دعوا و تعقیب آن به وکیل دادگستری خوب در مشهد اعطا می‌کنند.

وکالت اتفاقی: اشخاصی که اطلاعات حقوقی کافی دارند و لیسانس حقوق گرفته اند اما پروانه وکالت ندارند می توانند برای خویشاوندان نسبی و سببی خود تا درجه دوم از طبقه سوم وکالت نمایند. ناگفته نماند که ممکن است سه نوبت در سال به آنها وکالت اتفاقی داده شود.

عباس شفیعی بهترین وکیل در مشهد

وکالت در توکیل: زمانی که یک گروه وکلا به امر وکالت می پردازند ممکن است وکالت به یک شخص سپرده شود ولی وکیل این نمایندگی را به وکیل دیگری بسپارد ( فردی که خود وکیل موکل است، به کسی دیگر وکالت بدهد برای انجام امور موکل ) تا امر دفاع را در دادگاه اجرا نماید. به این امر وکالت در توکیل گفته شده و احکام خاصی دارد. از جمله این که آیا وکیل حق دارد به دیگری وکالت بدهد یا خیر و … .

وکیل معاضدتی: وکالت معاضدتی یا انتخابی بر خلاف وکالت تسخیری در امور مدنی از جمله انحصار وراثت و تقسیم ارث و میراث، ازدواج و طلاق انجام می گیرد. به این ترتیب هنگامی که در امور حقوقی، موکلی تمکن مالی نداشته و توانایی پرداخت حق الوکاله را ندارد، پس از بررسی در صورت احراز شرط عدم تمکن مالی وی چنان چه دعوای مذکور با اساس و مربوط به شخص تقاضا کننده باشد، کانون مکلف به معرفی وکیل معاضدتی می باشد. وکلا نیز بایستی هر سال در ۳ دعوای حقوقی به عنوان معاضدت، قبول وکالت نمایند که در این صورت افراد معرفی شده از پرداخت حق الوکاله معاف می‌باشند. 

تسخیری: در زمانی که متهم استطاعت مالی ندارد یا در مواردی که قانوناً مداخله‌ی وکیل در دادرسی ضرورت دارد و او حاضر به معرفی وکیل نیست ( در جرائمی که مجازات آن بر حسب قانون قصاص نفس، اعدام، رجم (سنگسار) و حبس ابد می باشد، چنانچه متهم، وکیل معرفی ننماید، تعیین وکیل تسخیری برای او الزامی است ) در این صورت از جانب دادگاه‌ جهت برابر ساختن موقعیت متهم و دادستان جهت نتیجه‌ی عادلانه‌ و دفاع از حق و حقوق متهم وکیل انتخاب می‌شود. وکیل مزبور عنوان وکیل تسخیری دارد. می توان گفت که حدود اختیارات وکیل تسخیری تفاوتی با وکیل تعیینی نداشته و تنها وجه تمایز این دو در مرجع تعیین‌کننده است.

در ادامه بخوانید: انواع وکالت نامه

محیا حق توس - بهترین وکیل

بهترین وکیل قرارداد در مشهد

وکالت نامه از نظر نوع بستن قرارداد

این نوع وکالت نامه به این معنا است که وکیل و موکل به چه نحوی عقد وکالت را بین خود می بندند که تقسیم می شود به:

  • رسمی: این نوع وکالت به صورت رسمی و محضری در دفاتر اسناد رسمی بین وکیل و موکل به ثبت می رسد. به یاد داشته باشید که باید حدود اختیارات وکیل و تعهدات موکل در آن بیان شود.
  • عادی: این وکالت نامه به صورت نوشتن قولنامه یا قرارداد کتبی بین طرفین و بدون نیاز به دفاتر اسناد رسمی و ثبت قرارداد، تنظیم می شود. وکلا خود برگه هایی با فرم های چاپی مخصوصی دارند که در چند نسخه تنظیم شده است و قرارداد مربوط خود با موکل را در آن تنظیم می کنند.
  • شفاهی: و اما در وکالت شفاهی وکیل و موکل در جلسه دادگاه حضور پیدا کرده و به قاضی اعلام می کنند. در نهایت قاضی این امر و ادعا را در صورت جلسه دادگاه ثبت می کند‌.

وکالت نامه از نظر اختیارات وکیل

اختیارات وکیل در وکالت نامه ها به دو نوع تقسیم می شود:

  • مطلق: می توان اینگونه گفت که در این وکالت، وکیل اختیار انجام تمام امور و اداره اموال موکل خود را پس از عقد قرارداد دارد. 
  • مقید: در این نوع وکالت، مورد وکالت، مشخص و معین است و وکیل باید فقط در‌‌ همان مورد معین، عمل کند. 

نکته: موقع تنظیم وکالتنامه از هر نوعی که باشد، باید اسم تمام سازمان‌ها و مراکز مورد نظر برای انجام امور مختلف توسط وکیل را صراحتا قید کنید. البته ناگفته نماند که معمولا در دفترخانه‌ها، متن‌های آماده شده‌ای برای این منظور وجود دارد، اما خودتان هم می‌توانید این متن را آماده و ارائه کنید.

در ادامه بخوانید: انواع وکالت نامه

وکالت نامه از نظر دوام وکالت

و اما در آخرین تقسیم بندی به تقسیم وکالت از نظ دوام آن می پردازیم:

  • وکالت ساده: موکل هر زمانی که اراده کند می‌تواند وکیل خود را کنار بگذارد. از طرفی دیگر وکیل هم می تواند بدون هیچ مقدماتی از امر وکالت برای شخص موکل استعفا دهد.
  • وکالت بلاعزل: افرادی که قصد ایجاد یک رابطه پایدار (وکالت) و غیرقابل فسخ حتی گاهی غیرقابل انفساخ را دارند به وکالت بلاعزل روی می‌آورند و از آن استقبال می‌کنند. 
    در این نوع وکالت دیگر موکل نمی تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند اگر چه او می تواند با انجام دادن موضوع وکالت، وکالت بلاعزل را از بین ببرد ( بلاعزل بودن وکیل مانع انجام عمل مورد وکالت از سوی موکل نخواهد بود ) اما حق عزل وی را ندارد.این نکات را نیز در ارتباط با وکالت بلاعزل فراموش نکنید: در امور جزئی داده می شود نه کلی؛ همچنین در وکالت بلاعزل مورد وکالت توسط طرفین با دقت مطالعه و ملاحظه شود. همان موردی که طرفین مد نظر دارند به طور دقیق در وکالتنامه نوشته شده باشد.

وکالت نامه چیست - وکالت کاری - مشاوره آنلاین - مدارک لازم تنظیم وکالت نامه - وکالتنامه مشهد

وکیل خوب در مشهد

نتیجه گیری

در این مقاله سعی بر آن داشتیم که شما همراهان گرامی را با انواع وکالت نامه ها آشنا نماییم. زیرا وکالت موجب سرعت بخشیدن به کارها با دقت بیشتری شده و وکالت معمولا با کسانی منعقد می‌شود که اطلاع کافی در امور محوله دارند.

مرکز حقوقی محیا حق توس این افتخار را دارد که در کلیه دعاوی حقوقی، امور شما را به‌ عهده گیرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا مشاوره تلفنی : 2002 203 0915