ارش و دیه موضوعی است که برای بسیاری از افراد، جای ابهام و سوال است. زیرا به طور معمول جبران خسارات بدنی با پرداخت دیه یا ارش است. حال برای اینکه در این زمینه ( اَرش چیست ) اطلاعات کافی داشته باشید، در ادامه با عباس شفیعی بهترین وکیل دیه مشهد نیز همراه شوید تا اطلاعات مفیدی بدست آورید.
اَرش چیست ؟
ارش، دیه غیرمقدری است که میزان آن در شرع مقدس تعیین نشده و دادگاه با در نظر گرفتن نوع و کیفیت جنایت و تاثیری که بر سلامت فرد صدمه دیده گذاشته و میزان خسارتی که وارد شده، با درنظر گرفتن دیه مقدر و جلب نظر کارشناس، میزان آن را تعیین می کند. بنابراین ارش نوعی مجازات نقدی است که برای جنایت علیه تمامیت جسمانی اشخاص در نظر گرفته می شود که فرد مجرم باید این مبلغ را به قربانی پرداخت نماید.
عباس شفیعی وکیل کیفری مشهد
ارش از طریق دادسرا و دادگاه کیفری مورد رسیدگی و دریافت حکم قرار می گیرد. البته در حال حاضر دادگاه ها برای تعینن میزان ارش، فرد را به پزشکی قانونی ارجاع می دهند، هر چند تکلیفی منوط به انجام این کار ندارند.
اگر بخواهیم برای درک بهتر ارش مثالی بزنیم می توان اینگونه گفت که در شرع برای دست دیه ای با مبلغ مشخص تعیین شده، اما برای تاندون دست، دیه ای مشخص نشده است. حال اگر شخصی به تاندون دست دیگری آسیبی وارد کند، باید به او ارش پرداخت نماید.
تفاوت ارش و دیه
باتوجه به اینکه دیه و ارش شباهت هایی با هم داشته و احکام آنها در بیشتر موارد شبیه است، اما نمی توان تفاوت های آنها را هم نادیده گرفت. زیرا همین تفاوت ها باعث ایجاد تمایز بینشان شده است. از جمله:
- مقدار دیه در شرع مقدس ، معین شده است اما ارش مشخص نشده است.
- برای پرداخت ارش تفاوتی بین اینکه قربانی زن یا مرد بوده، نیست. اما میزان ارش جنایت وارده بر اعضاء و منافع زن نباید بیش از دیه اعضاء و منافع او باشد، اگرچه مساوی با ارش همان جنایت در مرد باشد.
- مبلغ ارش اصولا کمتر از دیه است. اما چنانچه به خاطر آن جنایت، منفعت یا عضو دیگری از بین رود یا عیبی در آنها ایجاد شود، برای هر آسیب دیه جداگانه ای تعیین می گردد.
در ادامه بخوانید: اَرش چیست
مشاوره رایگان وکیل دیه مشهد
نحوه محاسبه ارش
با درنظر گرفتن این موضوع که برای ارش مبلغی تعیین نشده و این امر بر عهده قاضی است، می توان گفت که قضات با در نظر گرفتن نظر کارشناس پزشکی قانونی و میزان خسارتی که به فرد وارد شده ( نوع و کیفیت جرم )، و با توجه به مبلغ دیه کامل انسان مبلغ ارش را محاسبه می کنند.
زمان پرداخت ارش
در قانون برای پرداخت دیه زمان های مشخصی تعیین شده است اما قانون در مورد ارش ساکت بوده و مهلت پرداخت معینی ندارد. پس مطالبه آن در هر زمانی ممکن می باشد.
نکته: بعد از محکومیت قطعی و صدور اجرائیه به شخص محکوم به برای پرداخت ارش، شخص محکوم باید هر چه سریعتر نسبت به پرداخت ارش اقدام نماید. اگر محکوم از پرداخت ارش در مهلت مقرر امتناع نماید، فرد شاکی می تواند طبق ماده ۳ قانون محکومیت های مالی اقدامات لازم را انجام دهد.
در ادامه بخوانید: اَرش چیست
وکیل خوب دیه مشهد
مسئول پرداخت ارش
به استناد ماده ۴۶۲ قانون مجازات اسلامی تفاوتی میان مسئولیت پرداخت دیه با ارش در جنایات عمدی و شبه عمدی وجود نداشته و خود مرتکب باید دیه یا ارش را پرداخت نماید. حال اگر جنایت با بینه، قسامه و یا علم قاضی ثابت شده باشد، مسئولیت پرداخت دیه با عاقله است.
نکته: طبق ماده ۴۹۲ قانون مجازات اسلامی حکم به پرداخت دیه توسط مرتکب صادر می گردد، که نتیجه حاصله مستند به رفتار مرتکب باشد، اعم از این که این کار را به نحو مباشرت یا تسبیب انجام داده باشد.
عباس شفیعی وکیل پایه ک دادگستری مشهد
نتیجه گیری
با توجه به اینکه ارش دیه ی غیر مقدری است که شرع و قانون آن را تعیین ننموده و با دیه شباهت هایی دارد، در این مطلب سعی بر تشریح موضوعات مرتبط با ارش داشتیم. حال چنانچه گرفتار حادثه ای شده اید که ناچار به پرداخت دیه هستید و یا در موقعیتی قرار دارید که بایستی دیه دریافت نمایید، بهترین اقدام این است که با وکیلی مسلط به قوانین وصول دیات که دارای تجربه خوبی در وکالت پرونده های مخصوص دیه است، مشورت نمایید تا جلوی ضررهای محتمل و پیش بینی نشده را بگیرید. شما می توانید از طریق شماره های موجود در سایت با عباس شفیعی بهترین وکیل دیه مشهد در تماس باشید.
مرکز حقوقی محیا حق توس این افتخار را دارد که در کلیه دعاوی، امور شما را به عهده گیرد.